Treilin työntekijän keksintö tuo elämyksiä vanhusten arkeen

Treili Oy:n työntekijä, lähihoitaja Satu Hytönen eteni Queen Silvia Nursing Award -kilpailun finaaliin innovatiivisella kilpailutyöllään, joka keskittyy vanhustenhoidon elämyksellisyyteen. Vaikka voittoa ei tällä kertaa tullutkaan, on Sadun keksintö ehdottomasti jatkokehittämisen arvoinen, ja sitä tullaan hyödyntämään Treilin hoivakodeissa aktiivisesti.

QSNA on Ruotsin kuningatar Silvian tukema palkinto, jonka tarkoituksena on edistää positiivista kehitystä, kasvua, innovaatiota sekä osaamista sairaanhoitajan ja lähihoitajan ammateissa. Kilpailun voittaja julkistetaan perinteisesti vuosittain 23.12. Hänen majesteettinsa Ruotsin kuningatar Silvian syntymäpäivänä.

Kilpailutyö, nimeltään ”Muistin aktivointi aistiärsykkeiden avulla”, on helposti liikuteltava aistikärry, jolla voidaan viedä eri aisteja herätteleviä elementtejä asukkaiden huoneisiin. Asukas voi tunnustella, kuunnella, katsella, haistella, ja maistella.

– Kärry on kuin pieni aistihuone pyörillä, ja sen avulla voi vaikka luoda aistimatkan metsään tai leipoa pullaa asukkaan kanssa vuoteesta käsin. Aistiärsykkeet herättelevät muistia ja tukevat muistelua, kertoo Satu.

Aistikärry sisältää erilaisia ärsykkeitä kaikille aisteille, kuten aromadiffuuserin tuoksujen luomiseen, kuvia, värikortteja, erilaisia tunnusteltavia materiaaleja ja esineitä tuntoaistin aktivoimiseksi, ääniä, sekä ohjeita maun, liikkeen ja asennon aistien aktivointiin.

-Kärrystä löytyy myös valoprojektori, jonka avulla koko huoneen tunnelma muuttuu, lisää Satu.

Konkreettisia vaikutuksia asukkaisiin

Idea aistikärryyn tuli käytännön työn myötä.

– Meillä Lamminrannan hoivakodissa on pitkään mietitty,  miten tuoda elämäniloa ja elämyksiä paljon vuoteessa aikaa viettäville asukkaille. Opiskelin tuolloin TAKK:n ja Treilin yhteistyössä järjestämässä Muistisairaan kohtaaminen -koulutuksessa, ja ideoin aistikärryn opintoihin liittyen kehittämistehtävänäni, jota lähdimme sitten ryhmänä toteuttamaan. Opettaja kehotti viemään ideaani eteenpäin ja osallistumaan QSNA-kilpailuun tällä innovaatiollani.

Satu korostaa kilpailutyönsä kestävän kehityksen näkökulmaa.

– Lähes kaikki, mitä prototyyppikärryssä on, on kierrätettyä, ja kaikki aistit on otettu huomioon.

Työssään Hytönen on havainnut konkreettisia vaikutuksia asukkaisiin, sillä kärryä on ehditty kokeilla Lamminrannassa jo useasti.

 – Olen nähnyt levottomien asukkaiden rauhoittuvan katsellessaan aaltoilevia valoja ja kuunnellen rauhallista aaltojen liplatusta. Vuodepotilaat ovat innostuneet tutkimaan esineitä, ja samalla niitä hypistellessään he kuvailevat asioita ja tuntemuksia, joita esineet tuovat heidän mieleensä.

Satu kiittää työkavereitaan kannustuksesta ja kertoo, että aistikärry on otettu innostuneesti vastaan. Kilpailutyönsä avulla hän haluaa jakaa ideansa ja ohjeet niin, että muutkin työpaikat voivat luoda oman aistikärrynsä kestävän kehityksen periaatteilla.

  • Queen Silvia Nursing Award perustettiin 2012 syntymäpäivälahjana Hänen majesteettinsa kuningatar Silvialle kunnianosoituksena sairaanhoitajien ja vanhustenhoidon sekä muistisairaiden hoidon huomioimisesta usean vuoden ajan.
  • Voittaja saa: 6000 € rahapalkinnon, diplomin Ruotsin kuningatar Silvialta, räätälöityjä oppimismahdollisuuksia, mahdollisuuden kansainväliseen verkostoitumiseen, sekä osallistumisen palkintojen jakotilaisuuteen Tukholman kuninkaanlinnassa

Lue lisää Treilin ikäpalveluista:

Suomalaisesta hoivasta vientituote

Kirjoittaja

Mirva Leppälaakso